فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی سیاست - پیاپی 41 (تابستان 1401)

فصلنامه پژوهش های راهبردی سیاست
پیاپی 41 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا خواجه سروی، محمد تنگستانی نژاد* صفحات 9-49

    این پژوهش با روشی کیفی و انجام تحلیل تماتیک (مضمونی) به دنبال تحلیل رفتار سیاسی افراد یک واحد اجتماعی در واکنش به رفتار اقتصادی دولت است. دولت ها بعنوان نهادهایی تاثیرگذار با افراد، خانواده ها و جامعه ارتباط برقرار می کنند. هر راهبردی از سوی این واحدهای سیاسی، متضمن پاسخ از طرف دیگر حوزه های بیرونی است. افراد جامعه معمولا به رفتار دولت ها بخصوص در حوزه اقتصادی واکنش نشان می دهند. بویژه اگر این دخالت دولت، واجد دلالت های هنجارین مانند عدالت باشد. اساسا فعالیت های اقتصادی دولت ها با هدف بسط عدالت است. دولت نهم فعالیت گسترش بنگاه های زودبازده را به منظور گسترش عدالت انجام داد. طبق یافته ها ضریب جینی در مناطقی که منابع مالی هدایت شده اند، کاهش پیدا می کند. دولت نهم در شروع کار خود سعی در توجه بیشتر به مناطق روستایی داشت. با توجه به کاهش ضریب جینی و افزایش احساس برابری در این مناطق، نوعی کنش سیاسی در قالب اجتماع سازی و بسیج سیاسی رخ داد که بعنوان سرمای ه ای اجتماعی برای دولت نمایان شد. این بازنمایی بویژه در انتخابات ریاست جمهوری دولت دهم بعنوان ماحصل این اجتماع سازی و ارتقای سرمایه اجتماعی بعنوان پیامد سیاسی گسترش بنگاه های کوچک در مناطق روستایی شناسایی شده است.

    کلیدواژگان: بسیج سیاسی، بنگاه های کوچک و متوسط، انتخابات، دولت نهم، مشارکت
  • صادق صفارزاده*، محمدجواد غلامرضا کاشی صفحات 51-84

    چگونگی خوانش و فهم متون تاریخی بویژه در حوزه فلسفه و اندیشه سیاسی همواره یکی از دغدغه های اساسی پژوهشگران این حوزه بوده است. چه اینکه ترس از آزار حکومت ها و نیز ترس از عواقب آشنایی عوام با حقایق فلسفی معمولا دو دلیل عمده برای فیلسوفان در روی آوردن به پوشیده نویسی بوده است. تاکنون روش های مختلفی در قالب نحله های مختلف هرمنوتیک برای فهم غایت و غرض نویسندگان و فیلسوفان سیاسی ارایه شده است که هر یک به نسبت نقطه قوت و ضعف خاص خود را داشته اند. یکی از این روش های کمتر شناخته شده در ایران روشی است که توسط لیو اشتراوس فیلسوف سیاسی معاصر تحت عنوان پوشیده نویسی عرضه شده است. در این پژوهش تلاش شده تا کلیات این روش شناسی که بتدریج در ذهن اشتراوس شکل گرفته و در مجموعه آثار او تجلی یافته، استخراج شده و به تشریح ظرفیت هایی در خوانش و فهم متون سیاسی کلاسیک اشاره گردد. به این منظور با اتخاذ روش گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای تلاش شد مبانی فلسفی و مبادی بازیافت این نوع خوانش توسط اشتراوس توضیح داده و همچنین برخی از "اصول" این روش خوانش متن تشریح شود.

    کلیدواژگان: لئواشتراوس، روش شناسی، اندیشه سیاسی، پوشیده نویسی، آزار و پیگرد
  • محمدهادی راجی*، ابوذر گوهری مقدم صفحات 85-121

    مسایل پژوهش در علوم سیاسی همواره در حال پیچیده تر شدن هستند. دوران معاصر که از سویی ملهم از پست مدرنیسم و از سویی نشات گرفته از تنیدگی و پیچیدگی دانش می باشد، شرایط ویژه ای را در روش ها، مسایل و رویکردهای پژوهش بوجود آورده است. گذار از فیزیک نیوتنی به فیزیک کوانتومی باعث تغییرات معتنابهی در فیزیک اجتماعی و علوم مربوط به آن از جمله علوم سیاسی شده است. اینکه چارچوب علوم سیاسی مبتنی بر رویکرد کوانتومی چگونه است؟ بعنوان پرسش اصلی این تحقیق مد نظر قرار دارد. هدف اصلی این تحقیق این است که بتواند با نقد بر چارچوب نیوتنی علوم سیاسی به تبیین چارچوب علوم سیاسی مبتنی بر رویکرد کوانتومی بپردازد. در این اثر برای گردآوری داده ها از روش اسنادی و برای تحلیل داده ها ضمن بهره گیری از چارچوب شبکه و فیزیک کوانتوم از تکنیک کیفی با رویکرد توصیفی و تحلیلی استفاده شده است. یافته های تحقیق بر این اشاره دارد که علوم سیاسی مبتنی بر رویکرد کوانتومی با برون آمدن از ساختارهای پیشینی و خطی نیوتنی در حوزه مسایل دانش سیاست، روش شناسی سیاسی و ابزارهای سیاسی دچار تغییرات مهمی شده و به قدرت به مثابه یک بازی کوانتومی و روایت گونه می نگرد که از پویایی زمانی و شبکه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: کوانتوم، نیوتن، علوم اجتماعی، علوم سیاسی، شبکه
  • سید روح الله حاج زرگرباشی، مرتضی شکری* صفحات 123-144

    چند دهه پس از فروپاشی شوروی، پویش های جدیدی در نظم منطقه ای آسیای مرکزی و قفقاز در حال شکل گیری است که می توان آن را در ذیل بازی قدرت جدید تحلیل کرد. در این بازی قدرت برخلاف بازی بزرگ سنتی، نه قدرت های جهانی بلکه ترکیبی از قدرت های جهانی و منطقه ای حضور دارند. حضور فزاینده ترکیه و شکل گیری اتحادهای پنهان منطقه ای، سرمایه گذاری عظیم برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس و رژیم صهیونیستی در حوزه های مختلف سیاسی، امنیتی و فرهنگی و نیز ابهام در مورد آینده شکل گیری محور ایران-روسیه - چین پیکربندی جدیدی از بازی قدرت میان کشورهای منطقه و فرا منطقه ای بوجود آورده است. این مقاله که با روش تحلیل روند انجام شده است، تلاش دارد ضمن شناسایی کلان روندهای حاکم بر ژیوپلیتیک منطقه آسیای مرکزی و قفقاز، پیامدهای آن را برای جمهوری اسلامی تحلیل کند. از این رو پرسش پژوهش این است که با توجه به شکل گیری پویش های قدرت در سال های اخیر، جمهوری اسلامی ایران چه جایگاهی در آینده معادلات ژیوپلیتیک منطقه آسیای مرکزی و قفقاز خواهد داشت؟ فرضیه این است که چنانچه پویش های نظم امنیتی منطقه کنونی تداوم یابد، موقعیت منطقه ای ایران تنزل خواهد یافت. یافته های مقاله نشان می دهد، مهمترین چالش جمهوری اسلامی ایران در آینده نظم منطقه ای آسیای مرکزی و قفقاز به احتمال زیاد نه حضور قدرت های غربی بلکه نفوذ گسترده ژیوپلیتیکی ترکیه، آذربایجان، عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی خواهد بود.

    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، قفقاز، ژئوپلیتیک، روندپژوهی و بازی بزرگ
  • محسن نوبخت*، محمد عظیمی، امین همایونی دمیرچی صفحات 145-173

    بررسی آرا و اندیشه های بزرگانی چون بوردیو، فوکو و هابرماس حاکی از این است که ما در عصر زبانی زندگی می کنیم. از این رو پرسش های مربوط به زبان و قدرت بیش از پیش در سیاست و حوزه عمومی مطرح می شود اما کمتر مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به این مسیله هدف این پژوهش تحلیل انتقادی استعاره سیاست گذاری و اجرای سیاست و ارایه استعاره های بدیل برای آن ها است. برای رسیدن به این هدف از روش تحلیل انتقادی استعاره استفاده شد. در این روش استعاره در سه گام مورد تشخیص، تفسیر و تبیین قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد استعاره سیاست گذاری و اجرای سیاست، استعاره ای متعارف و زایا است. از این رو مفاهیم «مصوبه»، «ابلاغ»، «دستور»، «اجرا»، «ماموریت»، «گزارش» و... نشات گرفته از استعاره زایایی «سیاست گذاری و اجرای سیاست» است که نظام شناختی کنشگران را تحت تاثیر قرار داده و آنها را از کنشگری باز می دارد. نتایج نشان می دهد استعاره سیاست گذاری و اجرای سیاست بصورت غیرمستقیم و پنهانی برای کنشگران ارزشگذاری و آنها را  اقناع و ترغیب به بازیگری می کند. از این رو استعاره بدیل توسعه و وضع سیاست ارایه شد. وضع سیاست نظریه ای است که در سال 2012 توسط بال و همکارانش به تایید رسیده است.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی سیاست، جامعه شناسی آموزش، تحلیل انتقادی استعاره، وضع سیاست، توسعه سیاست
  • حسن ناصرخاکی*، علی مرشدی زاد صفحات 175-212

    با توجه به اهمیت نقش آفرینی انقلاب اسلامی در عرصه جهانی و اهمیت روزافزون نقش جنبش های نوین اجتماعی در عرصه جهانی، این مقاله به دنبال بررسی این پرسش اساسی است که جنبش  محیط زیست بعنوان یک جنبش اجتماعی جهانی چه نسبتی با انقلاب اسلامی در عرصه جهانی دارد؟ در این راستا این مقاله بر اساس مبانی نظری «آلن تورن» پیرامون جنبش های نوین اجتماعی و جنبش محیط زیست با روشی کیفی به مطالعه تطبیقی مولفه هویت انقلاب اسلامی و جنبش های محیط زیستی پرداخته است. بدین منظور با تکنیک مقوله‎بندی و کدگذاری، هویت انقلاب اسلامی استخراج شده و سپس آن را با هویت جنبش های محیط زیستی مقایسه و نسبت سنجی کرده است. با توجه به یافته های این تحقیق می توان گفت که هرچند هویت انقلاب اسلامی فراتر از جنبش های محیط زیستی است اما تضادی میان آنها وجود ندارد لذا علاوه بر اینکه امکان شکل گیری جنبش های محیط زیستی مبتنی بر هویت انقلاب اسلامی وجود دارد زمینه همسویی و هم افزایی میان انقلاب اسلامی و جنبش های محیط زیستی فعال در عرصه جهانی نیز وجود دارد.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، هویت، جنبش های نوین اجتماعی، جنبش محیط زیست، عرصه جهانی
|
  • Gholam Reza Khajesarvi, Mohammad Tangestaninejad * Pages 9-49

    This study seeks to analyze, with a qualitative method and thematic analysis, the political behavior of individuals in a social unit in response to the economic behavior of the State. Governments, as influential institutions, communicate with individuals, families, and society. Any strategy by these political units implies a response from other external spheres. People in society often react to the behavior of governments, especially in the economic sphere. Especially if this government interferes with normative implications such as justice. The economic activities of governments are essentially aimed at promoting justice. According to the findings, The Gini coefficient decreases in areas where financial resources have been driven. Considering the decrease in the Gini coefficient in rural areas in the time period mentioned and increasing equality and justice in these areas, a kind of political action took place in the form of political mobilization that emerged as social capital for the established state. This representation, especially in the 10th Presidential Election, has been identified as the result of this socialization and promotion of social capital as a political and objective consequence of the expansion of small enterprises in rural areas.

    Keywords: political mobilization, Small enterprises, elections, ninth government, Participation
  • Sadegh Saffarzadeh *, Mohammad Javad Gholamreza Kashi Pages 51-84

    How to read and understand historical texts, especially in the field of philosophy and political thought, has always been one of the main concerns of researchers in this field. Because of the fear of persecution of governments on one hand, and the fear of the consequences of the general public's acquaintance with philosophical ideas on the other hand, have usually been the two main reasons for philosophers to write esoterically. There are different methods have been presented in the form of different hermeneutic branches to understand the purposes and intentions of writers and political philosophers, each of which has its own strengths and weaknesses. One of these unknown methods in Iran is the method proposed by the contemporary political philosopher Leo Strauss under the title of esoteric writing or reading/writing between the lines. In this article, I attempt to extract the generalities of this method and to describe its advantages and capacities in reading and understanding classical philosophical texts.

    Keywords: Leo Strauss, methodology, Esoteric Writing, Philosophical Text, Persecution
  • Mohammad Hadi Raji *, Abuzar Gohari Moqadam Pages 85-121

    Research issues in the political sciences are becoming increasingly complex. The contemporary era, which is inspired by postmodernism, integration and complexity of knowledge, has created special conditions in research methods, issues and approaches. The transition from Newtonian physics to quantum physics has brought about significant changes in social physics and related sciences, including political science. What is the political science framework based on the quantum approach? It is considered as the main question of this research. The main purpose of this research is to be able to explain the political science framework based on the quantum approach by criticizing the Newtonian framework of political science. In this work, for data collection, documentary method and for data analysis, while using the network framework and quantum physics, a qualitative technique with a descriptive and analytical approach has been used. Findings indicate that political science based on the quantum approach has undergone significant changes in the areas of political science, political methodology and political tools by emerging from Newtonian a priori and linear structures. In this process, power is seen as a quantum game and dynamic narrative.

    Keywords: Quantum, Newton, Social Sciences, Political Science, Network
  • Seyyed Rouhollah Hadj Zargarbashi, Morteza Shokri * Pages 123-144

    New dynamics of power are emerging in the of Central Asia and the Caucasus region after the collapse of the Soviet Union which can be analyzed under the new power game conception. unlike the traditional great game, in this game many global and regional powers are competing. rise of Turkey and shaping smooth regional alliances, increasing economic investments by GCC countries and Israel in the region, as well as uncertainties about the future of the Iran-Russia-China axis, has created a new configuration of power game between regional and trans-regional powers. This article tries to analyze the geopolitical consequences for Iran in the future by identifying the megatrends of power dynamics in the Central Asia and Caucasus region. the question is that, what place will Iran have in the future of the geopolitical equations of the Central Asian region and the Caucasus? The hypothesis is that the continuation of regional security dynamics will lead to the decline of Iran's regional position. the method used in the article was based on trend analysis.

    Keywords: Central Asia, Caucasus, geopolitics, Trend Analysis, the Great Game
  • Mohsen Nobakht *, Mohamad Azimi, Amin Homayeni Demirchi Pages 145-173

    An examination of the views of great thinkers such as Bourdieu, Foucault, and Habermas suggest that we live in a language age. Thus, questions of language and power are increasingly raised in politics and the public sphere, but have received less attention. Due to this issue, the purpose of this study is to critically analyze the metaphor of policy-making and policy implementation and provide alternative metaphors for them. To achieve this goal, the method of critical metaphor analysis was used. In this method, metaphor was recognized, interpreted and explained in three steps. The findings show that the metaphor of policy-making and policy implementation is a conventional and fruitful metaphor. Hence, the concepts of "approval", "notification", "order", "implementation", "mission", "report", etc. are derived from the generative metaphor of "policy-making and policy implementation" that affects the cognitive system of actors, and prevents them from acting. The results show that the metaphor of Policy making and Policy implementation indirectly and covertly values actors and persuades them to act. Hence the alternative metaphor of policy development and policy enactment were presented. Policy enactment is a theory that was endorsed in 2012 by Ball et al.

    Keywords: Sociology of Policy, Sociology of Education, Critical Analysis of Metaphor, Policy Enactment, Policy Development
  • Hasan Naserkhaki *, Ali Morshedizad Pages 175-212

    Given the significance of the Islamic Revolution role-playing and increasing importance of the role of new social movements in the world arena, the present paper investigates the relations between new social movements and the Islamic Revolution and the effect of these movements on the promotion of the Islamic Revolution in the world arena. The research requires examining mutual relations between new social movements and the Islamic Revolution. Therefore, according to Alain Touraine’s theoretical basics about new social movements and using a qualitative method, this paper comparatively studied components of identity in the Islamic Revolution and the Environmental movement as one of the new social movements in the world arena. It also extracted, compared, and examined the relations between these movement-stimulant components using categorization and encoding techniques. According to the findings of this study, it can be said that the Islamic Revolution has an identity beyond environmental movement. However, there is no contradiction between their components and therefore there is an overlap between the Islamic Revolution and environmental movement in the world arena.

    Keywords: Islamic revolution, Identity, Environmental Movement, World Arena